Wczoraj Facebook poinformował o wprowadzeniu nowej funkcjonalności, która znacząco zwiększy (hehe) naszą prywatność w aplikacji Messenger. Jest to „Blokada aplikacja”.

Gdy aktywujemy tę opcję, to po włączeniu Messengera będziemy poproszeni o uwierzytelnienie za pomocą Face ID, Touch ID lub kodem PIN. Ma to zwiększyć naszą prywatność w takich sytuacjach jak pożyczanie komuś naszego telefonu lub innego urządzenie z zainstalowaną aplikacją.

Włączanie Blokady aplikacji w Messengerze

Aby włączyć „Blokadę aplikacji”, należy:

  1. Zaktualizować Messengera do najnowszej wersji.
  2. W menu (klik w swój avatar/zdjęcie) przechodzimy do Prywatność > Blokada aplikacji.
  3. Wybieramy formę weryfikacji: Face ID lub Touch ID (w zależności od modelu telefonu).

Czytaj również: Jak zmienić imię i nazwisko na Facebooku?

Oczywiście w dalszym ciągu będzie można odpisywać na wiadomości z poziomu powiadomień oraz odbierać połączenia.

Użytkownicy telefonów z Androidem będą musieli poczekać na aplikację trochę dłużej (kilka miesięcy).

Author

Uwielbiam nowe technologie oraz wszelkiego rodzaju gadżety (ale tylko te użyteczne). Pochłaniam nowości i ciekawostki związane z technologią. Uważam, że technologia może nam bardzo pomóc (o ile będzie używana z rozwagą). Na etacie programuję w JavaScript, w wolnej chwili cykam zdjęcia.

Skomentuj