Blog technologiczny od 2014 · 1 111 wpisów
RSS

Instagram szpieguje? To tylko „błąd” w iOS 14 beta

Muszę przyznać, że iOS w wersji 14 będzie prawdziwym przełomem jeśli chodzi o lepszą i świadomą prywatność. W najnowszej, testowej wersji użytkownicy zaczęli zgłaszać, że Instagram używa kamery telefonu podczas korzystania z aplikacji.

Najnowsze beta systemu iOS 14 pokazuje informację m.in. na temat wykorzystywania kamery przez różne aplikacje. Użytkownik o pseudonimie KevDoy opublikował na Twitterze screeny jakoby aplikacja Instagram korzystała z kamery. Powiadomienie było o tyle niepokojące, że użytkownik nie robił zdjęć.

https://twitter.com/KevDoy/status/1283987495948914689

Przedstawiciel firmy skomentował te doniesienie, że to tylko bug występujący w tej wersji iOS 14. Błąd w aplikacji Instagram został już znaleziony i niedługo zostanie wydana aktualizacja. Ponadto rzecznik prasowy IG stanowczo zapewnił, że aplikacja korzysta z kamery tylko wtedy gdy użytkownik zechcę z niej korzystać.

Rewolucyjny iOS 14 na straży naszej prywatności?!

Tego typu powiadomienie w iOS 14 nie jest pierwszym i pewnie nie ostatnim. W zbliżającej się wersji systemu na telefony z nadgryzionym jabłkiem, Apple wprowadziło szereg funkcjonalności, które pokażą użytkownikowi które aplikacje z czego korzystają lub chcą skorzystać.

W ostatnim czasie zrobiło się bardzo głośno m.in. o TikToku, który okazał się bardzo intensywnie korzystać ze schowka telefonu. Następnie okazało się, że TikTok szpieguje mocno swoich użytkowników.

Z niecierpliwością czekam na kolejne bety iOS 14 i na jego oficjalną premierę. Z chęcią dowiem się, które aplikacje chcą wiedzieć więcej niż powinny na mój temat.

Opublikowano · Znalazłeś błąd? Napisz
Piotr Cichosz
Autor

Od ponad 10 lat jestem zaangażowany w świat elektroniki użytkowej, zdobywając szeroką wiedzę i doświadczenie w testowaniu oraz recenzowaniu najnowszych technologii. Moja kariera obejmuje pracę w wiodących firmach technologicznych, gdzie specjalizowałem się…

Czytaj dalej
← Poprzedni Messenger wprowadza „Blokadę aplikacji”, którą można odblokować Face ID, Touch ID lub kodem PIN