Recenzje

Recenzja Realme 12 5G – bohater robiący dobre zdjęcia w dobrej cenie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Realme od dłuższego czasu przyzwyczaja nas, że potrafi stworzyć w miarę dobry telefon, który po pierwsze ma atrakcyjną cenę i nią wyróżnia się nadle konkurencji oraz co ważne wśród swoich odbiorców wyglądem potrafi przykuć swoją uwagę. Zapraszam do recenzji telefonu Realme 12 5G.

Specyfikacja techniczna realme 12 5G

Tradycyjnie, jak to w każdej recenzji tego typu, zapoznajmy się ze szczegółami technicznymi realme 12 5G.

Wymiary Wymiary 165.7 × 76.1 × 7.69mm; waga 188g
Przekąska ekranu 6.72 cali
Rozdzielczość FHD+ 1080 × 2400
Częstotliwość odświeżania 120Hz
Ratio 20:9
Touch sampling rate 240Hz
Maksymalna jasność TYP 800, HBM 950
Aparaty Rozdzielności aparatów 108MP + 2M
Przednia kamera: 8MP
Rozdzielczość wideo 720p30fps, 1080p30fps
Wydajność Nazwa procesora MediaTek Dimensity 6100+ processor
Taktowanie procesora 2.2 GHz
RAM 8GB
ROM 256GB
Bateria Pojemność 5000mAh
Maksymalna moc ładowania 45W
Sieci Wi-Fi 2.4GHz, 5GHz (WiFi 4, WiFi 5)
Częstotliwości GSM GSM:850/900/1800/1900MHz
WCDMA: Bands:1/2/4/5/6/8/19
FDD-LTE: Bands: 1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/18/19/20/26/28/66
TD-LTE: Bands:38/39/40/41
5G SA: n1/3/5/7/8/20/28/38/40/41/77/78/66
5G NSA: n1/3/5/7/8/20/28/38/40/41/77/78/66
Bluetooth 5.3
Sensory bezpieczeństwa Typ czytnika odcisku palca Boczny czytnik linii papilarnych
Technologia odblokowywania twarzą 2D
Złącza/dodatki Wyjście słuchawkowe Mini jack 3.5mm
USB Type-C
Szufladka SIM/Micro SD 2 SIM lub 1 Sim + 1 SD Card
Maksymalna pamięć 2TB
System operacyjny Android 14
Nakładka realme UI 5.0

Drobny mankament

Na papierze specyfikacja wygląda dobrze. Jest jednak pewien problem, który doświadczam w ostatnich modelach realme. Traktujcie to jako ciekawostkę. Chodzi o pierwsze uruchomienie aplikacji po konfiguracji smartfona.

realme 12 5G musi chwilę „odpocząć”, gdyż tuż po pierwszym uruchomieniu wyszukiwarki Google i kliknięciu w pierwszy wynik wyszukiwania cała aplikacja mi się zawiesiła. To samo miałem w poprzedniej wersji telefonu, jaką dostałem od Realme i tutaj też problem był tego typu, że zaraz po konfiguracji telefonu YouTube mi się skreszowało.

Design

realme 12 5G pod lekkim kątem
realme 12 5G pod lekkim kątem

To co się wyróżnia, to potężna wysepka na obiektywy, która jest owalna. Nie wystaje za bardzo, na niej znajdują się 4 obiektywy.

Konstrukcja po bokach jest wykończona ładną metalową obwódką. Dla jednych będzie to coś bardzo ładnego (bo takie jest), dla innych będzie to elementem, w którym będą zbierać się odciski palców.

Jak na swoje spore rozmiary, to trzeba przyznać, że jest bardzo lekki i dobrze leży w ręku.

Mój testowy egzemplarz jest koloru Woodland Green. Jest to kolor zielony, taki trochę butelkowy zielony. Jest to matowe wykończenie, miłe w dotyku.

Spójrzmy jeszcze na poniższe zdjęcie z wyspą z aparatami (poniższe oraz powyższe). Muszę przyznać, że realme potrafi zadbać o drobne szczegóły w designie swoich smartfonów. Środek tej wysepki mieni się odcieniami koloru zielonego. I te rozbłyski, bo tak to trzeba nazwać, nawiązują do promieni słonecznych. Bardzo ładnie to wygląda.

realme 12 5G i drobny szczegół na tylnej obudowie
realme 12 5G i drobny szczegół na tylnej obudowie

Tył realme 12 5G jest wykończony matowo, jest gładki, śliski i przyjemny w dotyku. Nie zostawia odcisków palców. Przez środek przechodzi gustowny pasek (pasek jubilerski), który przypomina wzorkiem zamek błyskawiczny.

Jeśli chodzi o tą metalową ramkę wokół telefonu. No to tutaj trzeba powiedzieć, że jest to powłoka PVD, która jest wykorzystywana do nadawania różnego rodzaju koloru metalowym powierzchnią. Z daleka wygląda ładnie, dodaje prestiżu temu smartfonowi. Sprawia wrażenie urządzenia premium. Jednakże ma to jedną wadę. Fakt, że jest to błyszczące, powoduje zbieranie dużej ilości odciski palców. Realme 12 5G mam od prawie dwóch tygodni i muszę przyznać, że raz na kilka dni jestem zmuszony przetrzeć ramkę.

Wrażenia z użytkowania

Ekran

Model ten został wyposażony w najlepszy w swoim segmencie główny aparat o rozdzielczości 108 MP z 3-krotnym zoomem optycznym, który zapewnia wyjątkową klarowność obrazu. Jego istotną cechą jest wyświetlacz Sunlight FHD+, oferujący spektrum 16,7 miliona kolorów i rozdzielczość 2400×1080.

Maksymalna jasność wyświetlacza wynosząca nawet 950 nitów zapewnia czytelność w każdych warunkach oświetleniowych. I to prawda zarówno pod słońce jak i w ciemniejszych miejscach ekran automatycznie się dostosowywał i ekran był zawsze czytelny.

Rozmowy telefoniczne

Tutaj nie ma zaskoczenia. Dźwięk zarówno po mojej jak i dzwoniącego stronie na bardzo dobrym poziomie. Głos czysty, dobrze słyszalny. Nie wyczuwaliśmy żadnej kompresji. Dźwięki z otoczenia były trochę słyszalne jednak nie wpływało to negatywnie na rozmowę.

Jednakże jest jedna rzecz do której można się przyczepić. Głośnik jest umieszczony na górnej krawędzi obudowy. W efekcie należy dobrze wycelować nim w ucho by dobrze „odbierać” dźwięki. W przeciwnym przypadku głos może by trochę wytłumiony.

Bateria

realme 12 5G starałem się trochę pomęczyć. Muszę przyznać, że bardzo dobra kultura pracy baterii. Oprogramowanie jak i granie w gry aż tak szybko nie zużywa baterii.

Sensor linii papilarnych i odczytywanie twarzy

Czytnik linii papilarnych realme 12 5G
Czytnik linii papilarnych realme 12 5G

Sensowy działają bardzo dobrze.

Po pierwsze – odblokowywanie realme 12 5G za pomocą odcisku palca przebiega bez problemowo i szybko. Sensor bardzo szybko wykrywa dotyk i równie szybko reaguje. Dobrze, że producent dodaje swoje etui w zestawie bowiem istnieje bardzo duża szansa na przypadkowe dotknięcia innymi częściami dłoni. Aczkolwiek kilka razy zdarzało się by czytnik nie potrafił poprawnie rozpoznać mojego odcisku palca.

Pod drugie – odblokowywanie twarzą działa równie dobrze i sprawnie. Co więcej rozpoznawanie twarzy działa skutecznie zarówno w dobrych i trochę gorszych warunkach oświetleniowych.

Przycisk dynamiczny

Jest to nowość w realme. Pozwala ona zaprogramować dodatkowy skrót sensora odcisku palca. Jest możliwość dwukrotnego dotknięcia lub dwukrotnego naciśnięcia. Fajna sprawa, szkoda tylko, że ilość opcji do wyboru mocno ograniczona. W moim przypadku ustawiłem sobie szybkie uruchomienie aparatu w trybie ulica oraz uruchomienie latarki.

Zdjęcia i filmy

Zbliżenie makro na tylne aparaty realme 12 5G
Zbliżenie makro na tylne aparaty realme 12 5G

Można powiedzieć, że to danie główne. Jeden z najważniejszych elementów smartfonów. Przejdźmy zatem do konkretów.

Surowe zdjęcia i filmy

Jeżeli chcecie zobaczyć surowe zdjęcia oraz filmy jakie robi realme 12 5G, to może jest zobaczyć tutaj. Są tutaj zdjęcia wykonane w różnych trybach i warunkach. Nie zabrakło też zdjęć z dzisiejszej premiery w Soho Factory.

Robienie zdjęć

Ogólnie zdjęcia robi bardzo ładne. Jeśli trafimy w idealne warunki oświetleniowe np. słoneczny dzień, to kolory będziemy mieli bardzo dobrze nasycone. Szczególnie to dotyczy zieleni i niebieskiego.

Jeśli będziemy robić zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych, to dostrzeżemy już pewne problemy. Pojawia się szum, zdjęcie traci na szczegółach

3-krotny zoom optyczny robi robotę

Tego typu zoom znajdziecie m.in. w iPhone 14 Pro. Tutaj mamy taką funkcjonalność za duże mniejsze pieniądze. Cieszy fakt, że jakość zdjęć z taki powiększ ego również bardzo dobra. Kolory są żywe i nasycone.

Tryb ultra night
Tryb ultra night w realms 12 5G (po prawej)
Tryb ultra night w realms 12 5G (po prawej)

O tryb ultra night miałem lekkie obawy. Początkowo przez długie dni nie miałem okazji dobrze przetestować tego trybu. Na szczęście idealna ku temu okazja pojawiła się podczas premiery realme w Soho Factory. Do nocnych zdjęć trzeba się przyzwyczaić, gdyż jesteśmy zmuszeniu to trzymania nieruchomo ręki przez około 2 sekundy. Warto się poświęcić, bo z efektu zdjęcia w trybie nocnym będziemy bardzo zadowoleni. Szumy nie przeszkadzają, czarny kolor jest bardziej podbijany ale kolorystyka odpowiada rzeczywistości. Oczywiście na zdjęcia trzeba trochę poczekać, ale warto, bo algorytmy muszą się napracować.

Filtry zdjęć

realme zadbało w tym modelu o szybkie i proste nakładanie filtrów na zdjęcia np. filmowe czy cyberpunk. Miłe urozmaicenie podczas robienia zdjęć by wyróżniały się pośród innych.

Nagrywanie filmów

O to film. Nie byle jaki, bo prosto z premiery serii 12. Zwróćcie uwagę na warunki. Było ciemno.

realme 12 5G dał tutaj radę. Nie gubił ostrości, nie zauważyłem przesadzonej ilości szumów. Dobrze odwzorowuje kolory. Nadmienię tylko, że wszystko zostało nagrane z ręki na wysokości bioder. Stabilizacja w tym smartfonie działa bardzo dobrze.

Podsumowanie realme 12 5G

Czas podsumować trochę ten smartfon. Na premierze tej serii padła cena. realme 12 5G kosztować będzie normalnie 1399 zł (bez cashbacku). Czy to dużo? Uważam, że to cena dobra cena za ten model. Biorąc pod uwagę możliwości jakie daje ten smartfon oraz jakość zdjęć jakie robi – to tak, warto się nim zainteresować.

Designersko smartfon prezentuje się bardzo dobrze i przypadnie do gustu wielu osobom. Nie będę ukrywał, że największym problemem (o ile ktoś zwraca na to uwagę) jest metaliczna krawędź. Po jakimś czasie będzie brudna. Dobrze, że mamy w zestawie przezroczyste etui.

Zła wiadomość jest taka, że od serii 12 realme przestaje dołączać ładowarki do zestawu. Ten trend dopadł też tą firmę. Może to też tłumaczyć tą dobrą cenę zestawu.

Od ponad 5 lat dzielę się swoją wiedzą na temat elektroniki użytkowej. Tworzę poradniki technologiczne rozwiązujące realne problemy napotykane podczas użytkowania sprzętu. Recenzuję elektronikę taką jak routery, audio, smartfony, laptopy itp.

Skomentuj